Sunday, January 10, 2010

2010 - a good start

Selamat taun baru semua, walau aku lambat wish 11 hari tapi ok la, better late than never.

Taun 2010 start dgn happy dan tenangnya.maklumlah krismas lepas aku x balik sabah so kami ada bnyk masa utk prepare hal2 umah tangga spt beli brg2 skolah ilham, sampul semua buku skolah kebgsaan & skolah agama, cari taska utk ilham transit dan spent lebih bnyk masa dgn mak & semua adik beradik aku.

kalu tak setiap awal taun kami baru jejak kaki ke melaka pas2 huruhara nk setel skolah anak, etc etc. cakap pasal beli brg skolah ni, mmg betul la skrg ni kena gaji beso kalu nk anak ramai.ilham sorang je itu ini plus yuran darjah 1 & sek. agama da 700+. ini pun baju skolah agama beli murah kt ten ten. kalu buat sendiri lagi la mahal.aduhai.
Puratanya aku habiskan cuti hujung taun di melaka & uma adikberadik aku je. xde plan nk kemana2 (yg jauh dari kl) sbb aku x sempat nk booking hotel. dari bulan 11 smpai la ke 24/12 sibuk buat MQA tu separuh mati. so ni suma gambo kami bergather, kami pakat adik beradik suma kena belanja makan bergilir2. (amat& fatam:turm mu bila lagi)

dimulakan dgn abg aku yg belanja makan ikan bakar-korang kalu nk makan ikan bakar kt melaka time cuti skolah, dtg la seawal 6 ptg. kalu dtg pas magrib alamat la kul 10 baru dpt parking.punya la ramai manusia.pastu xyah la nk makan kt umbai ke crystal bay ke-pegi trus kt restoran terapung tu-cepat sket.

ni di saat birthday iman daniel@nina di kfc ;ni mak iman le bayau.huruharanya saat ini-payah la kalu bawak 7 mahluk kecik ni berjalan.fenin!




atuk mili& the 7 dwarfs, hahaha- kt uma aku, kami wat barbeque




kami g ulu yam berpiknik-joint cousin aku kak nani.kotor le ulu yam tu. da la masuk kena bayau, tapi tempat xnak jaga.







ni yg latest la - ilham di sekolah. taun ni budak darjah 1 plg ramai student lelaki. aku rasa kt setiap kelas darjah 1 student lelaki adala dlm 15 org.nang pompuan adala dlm 7 org. tu yg budak2 laki ni asikla beteromba.1st day skolah aku tunggu la smpai habis, bukan sbb apa pun, sbb ilham asik la berlari dgn kawan2 dia.pastu asik la lompat kusi.kalu ada budak nangis, dia g gelak2. penat tul




ni la kawan ilham dari umur 3 taun taska sama2 sampai la 7 taun ni.suma skolah sama.hafiz aiman, anak opis mate aku. kt bawah tu gambo waktu rehat, pas makan laju2 suma pakat masuk kelas sbb nk main.ilham sibuk bukak stokin sbb panas.ntah apa2. bagi duit belanja pun xleh banyak, kena ngam2.stakat ni aku bagi sek keb RM1.80 sehari.RM1.00 makan nasi lemak, 30 sen air, 50 sen tu utk kecemasan. pd ilham kecemasan tu adalah membeli pensil atau pemadam kt koop skolah.(hari2 misti shopping kt koop) sek. agama aku bagi 1.00, pun khas hanya utk beli jajan je.

skrg rutin mmg la berubah.hidup aku stat dari kul 6-10mlm. pas 10 mlm kalu ada manusia yg hidup lagi dlm uma tu misti esok suma akan lambat.apa2 pun hidup misti diteruskan, taun 2010 adalah taun kuat bekerja sbb kami plan nk tambah askar lagi! chaiyok!

5 love me.hate me:

Kopi Suam said...

haahh hahah kerek le Ilham...siap gelakkan kengkawan menangis tak baik tau.

tu la yaya aku dok imagine camner org yg susah nak sekolahkan anak...lagi anak ramai...

aku dua orang ni lebih 1.5k..
duit sekolah deena satu hari aje 4 hengget...

takde nyer air 30 posen..paling murah air 60 sen..nasik lemak singgit...pehhh...

ya2 said...

zira,

2 la yg kami slalu discuss lakibini.cmna la org yg anak ramai, tapi parents keje gaji kecik.semput weh.

aduhai, 4 hengget sehari.jenuh jugak.sib baik melimau ni boleh tahan lagi.

patut la makpak slalu pening bila anak naik skolah ek

LiNda said...

Betul Suria..

Perbelanjaan anak2 naik sekolah selalu feningkan kepala makpak .

Insyallah.. dgn rezeki yang halal, anak 4-5 org , walau bergaji besou or kecik .. pasti cukup !

Ensem lah e'am . eh..eh.. macam muka Danish lahhhh.... (time dia darjah 1)

kekeke

sisdee said...

hahaahaah..syahmi pun skolah tak nangis cuma sibuk nk naik basikal ke sekolah...
ilham sekolah agama gak ek..ingat melaka tak de skolah agama..hehehe..

sgt cute kan..jap jek dorg dah beso...turn sarah dan ikhwan tak camne le...ni sarah apa abg dia ada pastikan dia pun ada..huhuhu..budak skarang :(

ya2 said...

kak linda,

ye kita suka kata2 tu-walau anak 4,5 dgn rezeki halal misti cukup.hehe..setuju, setuju

pening time awal taun mcm ni la pk beg skolah, nk transit, belanja skolah la, sek agama itu ini.

misti la ilham sama dgn danish, tu kan idola dia.heheh

dayah,

ohh sarah mmg sama dgn ikhwan.apa yg apa dia ada dia misti ada.kalu x dpt menangis mcm hapa.2 yg bajet lari.

mmg kejap anak membeso, kita pun da makin la...

hebat le syahmi nk naik basikal.haha